Maak zelf een wilgentipi

Maak zelf een wiglo

Wil je de komende weekends creatief aan de slag in de tuin, met de kinderen? Dan is een wilgentipi een topidee! Een half dagje bouwplezier in de tuin voor een heerlijk resultaat waar je nog lang van kan (na)genieten. Een wigentipi maak je best tussen november en maart, vóór het groeiseizoen. 

Het lukt jou hélemaal in de volgende 5 eenvoudige stappen.

Stap 1: Een tak die je afknipt, is niet meteen dood. Steek je hem in vochtige grond, dan kan hij wortel beginnen schieten. Bewortelingskampioen bij uitstek is de wilg. Ga in je tuin of in de directe omgeving op zoek naar (20 of meer) rechte, lange en vooral verse wilgentenen van minstens 2,5 m lang. Snij de takken onderaan schuin af. 

Stap 2: Teken - in je tuin op de grond - de ronde contouren van de wilgen-tipi die je wil gaan maken. Langs die lijn steek je - op een afstand van ±25 cm van elkaar - de takken één voor één in de grond. Door eerst de grond los te maken of de eventuele graszoden wat te verwijderen, vergemakkelijk je de vochtopname en de beworteling. Plaats de takken schuin in de grond zodat ze elkaar op een aantal plaatsen kruisen. 

Stap 3: Op elk punt waar twee takken kruisen, schroef je ze aan elkaar. Waar ze elkaar raken en net vooraleer je ze aan elkaar schroeft, schraap je eerst wat schors weg. Dat vergemakkelijkt het aan elkaar groeien. Gebruik een touwtje om de takken even op hun plaats te houden vooraleer je schroeft, maar gebruik geen plastic bindtouw om de takken permanent samen te houden (een touw knelt en verhindert de groei van de plant, en verteert vaak niet), maar gebruik metalen schroeven die kunnen wegroesten.  

Stap 4: Om een tipi-vorm te bekomen, worden de takken niet alleen schuin gezet ten opzichte van elkaar maar ook schuin gezet naar het centrum van de hut toe. De plaats waar ze samen komen tot één bundel, dààr bind je alle takken samen met een dik touw er omheen. Maand na maand en jaar na jaar vergroeien de wilgentakken tot één grote ‘boom’ met de hut als een soort van (holle) stam en daarboven (of daar rond) een imposante kruin die het geheel levend houdt. 

Stap 5: Je wilgentipi is helemaal klaar. Gewoon nog even alle kleine takjes en snoeiresten opruimen en de ondergrond wat harken en je kan volop genieten van je wilgen-tipi.  

En later? Ga je voor een echte boomvorm, dan knip je regelmatig de takken weg die aan de zijkant van de hut groeien. De koptakken laat je hun gangetje gaan en je tipi krijgt een open structuur. Verkies je toch eerder een imposante (holle) struik (met heel wat zijtakjes en binnenin schaduw en privacy), dan verwijder je in lente en zomer om de paar weken de kopscheuten en laat je de zijtakken staan die je opbindt of horizontaal vastschroeft op de ondertussen dikker geworden takken die je gebruikte bij het bouwen van de tipi.

Je bouwwerk zal sowieso groeien en groeien en steeds groter en steviger worden tot een levend geheel en het biedt jou (en de kinderen) een microklimaat waar het fijn vertoeven is met schaduw in de zomer en beschutting in de winter. De wilgen-tipi wordt een leuke speelplek voor de kinderen en een prima vogelhut voor de observatie van het leven in de tuin. Geniet ervan!

 

Ontdek meer thuiskringlooptips

https://www.vlaco.be/thuiskringlopen