Planning van teelt

Zelf groeten kweken is gezond en goedkoop. Maar ook dan loert het gevaar van overschotten die je niet verwerkt krijgt. Enkele vuistregels om dat te voorkomen:

Spreid het zaaien en planten:

Wat je samen zaait van één soort, oogst je ook samen. Om overschotten te vermijden, spreid je de zaaimomenten met telkens een week tussen en dan kan je langer genieten van je oogst.

Plan op basis van houdbaarheid:

• ± 1/3 groenten die bij rijpheid vrij snel moet geoogst worden (bv. sla, spinazie, sluimerwt, rucola, radijs, komkommer, aardbei, asperge …)

• ± 1/3 groenten die ook enkele dagen / weken na rijpheid nog kunnen geoogst (bv. verse prinsessenboon, kervel, bloemkool, broccoli, peterselie, meloen, rode biet …)

• ± 1/3 bewaargroenten (bv. schorseneer, # koolsoorten, veldsla, prei, winterwortel, aardappel …)

 

Meer weten over voedselverlies voorkomen? 

Ontdek hier alles wat Vlaco doet om voedselverlies te voorkomen